ΑΥΓΑ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΑΣ

Κωδικός 3

Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι βλέποντας τα κτίρια από έξω ότι μέσα υπάρχουν ζώα. Κάθε κτίριο μιας μονάδας ωοτοκίας μπορεί να περιέχει δεκάδες χιλιάδες όρνιθες, στοιβαγμένες σε στενούς συρμάτινους κλωβούς: Σειρές κλουβιών, η μια πάνω στην άλλη, δεκάδες μέτρα μήκος.

Πυκνότητα και συνθήκες 16 όρνιθες ανά m²: Η συνολική επιφάνεια που αντιστοιχεί σε κάθε κότα δεν ξεπερνάει τη μια κόλλα Α4.

Στριμωγμένες μέσα στο κλουβί, η μία πάνω στην άλλη, δε μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους ή να κινηθούν χωρίς να ποδοπατιούνται. Στέκονται σε συρμάτινο δάπεδο που τους πληγιάζει τα πόδια. Τα κόκκαλά τους σπάνε από την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και την ακινησία. Παλεύοντας για ζωτικό χώρο, επιτίθενται και κανιβαλίζουν η μία την άλλη ή αυτό-ακρωτηριάζονται.

Οι όρνιθες ραντίζονται με εντομοκτόνο και σιτίζονται με τροφή αναμιγμένη με αντιβιοτικά, για να περιορίζεται η θνησιμότητα από την υπερβολική συγκέντρωση βακτηρίων και μικροβίων που προκαλεί ο συνωστισμός.

 

Οι Διεθνείς φορείς Υγείας έχουν επισημάνει ότι η αλόγιστη χρήση και κατανάλωση αντιβιοτικών αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς αυγοπαραγωγοί χρησιμοποιούν αντιβιοτικά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει στα ‘εφεδρικά’.

Το Σκάνδαλο Fipronil

Το 2017, ξέσπασε στην Ευρώπη το υγειονομικό σκάνδαλο της μόλυνσης αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil, αποκαλύπτοντας την παράνομη χρήση του εντομοκτόνου σε όρνιθες. Το Fipronil απαγορεύεται αυστηρά σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, προπαντός σε όρνιθες. 

Το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών ήταν το σοβαρότερο υγειονομικό σκάνδαλο στην Ευρώπη από την υπόθεση του κρέατος αλόγου το 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, έπληξε συνολικά 45 χώρες, 26 εκ των 28 κρατών-μελών. 

 

Μολυσμένα αυγά και προϊόντα αυγού βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία, Γαλλία, αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Καναδά. Εκατομμύρια αυγά αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν, πτηνοτροφεία έκλεισαν, ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέσυραν από τα ράφια τους όλα τα αυγά, καθώς και πολλά προϊόντα που περιείχαν αυγό.