Το κίνημα για την κατάργηση

των κλουβιών εξαπλώνεται στην Ελλάδα

Το κίνημα CAGE-FREE ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου δεκάδες αλυσίδες εστιατορίων, σούπερ μάρκετ και εταιρείες εστίασης δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ή να πωλούν αυγά που προέρχονται από κλωβοστοιχίες. Το κίνημα κατέκτησε την Ευρώπη, οδηγώντας όλο και περισσότερες εταιρείες να αποκηρύξουν τα αυγά κλωβοστοιχιών.

Στην Αυστρία, απαγορεύονται οι κλωβοστοιχίες ήδη από το 2009. Σε Βέλγιο και Γερμανία οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έβγαλαν τα αυγά κλωβοστοιχιών από τα ράφια τους, το ίδιο και η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων της Ιταλίας.

Στη Γαλλία, οι μεγαλύτεροι όμιλοι λιανικού εμπορίου τροφίμων κατήργησαν την πώληση αυγών κλωβοστοιχιών, ενώ μεγάλα καταστήματα έπαψαν να τα προμηθεύονται ακόμα και για τα αυγά που πωλούν με δική τους επωνυμία.

Ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε ότι από το 2022, όλα τα αυγά στα ράφια των καταστημάτων θα προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Σε δημοσκόπηση του 2014, το 84% των ερωτηθέντων καταναλωτών δήλωσαν ότι δε θέλουν τα αυγά κλωβοστοιχιών να πωλούνται πουθενά. (Πηγή: sondage OpinionWay sept. 2014)

 

Το CAGE-FREE έχει έντονη παρουσία και σε Αγγλία, Φινλανδία, Δανία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Κροατία, Λιθουανία, Σλοβενία...

Πολλοί καταναλωτές ενδιαφέρονται πλέον για την προέλευση των τροφίμων, είτε από ανησυχία για τα γενετικά τροποποιημένα (GMOs), είτε για τα φυτοφάρμακα, είτε για το πώς φτάνουν στο πιάτο τους το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. 

Σε αυτή την τάση, το κίνημα CAGE-FREE ξεχωρίζει εξαιτίας της επιμονής και της έντασης της απαίτησης των καταναλωτών, αλλά και της ανταπόκρισης μεγάλων εστιατορίων, αλυσίδων και εταιρειών τροφίμων. 

Συστήματα εκτροφής που βασίζονται στον βασανισμό των ζώων στερώντας τους τα εντελώς βασικά, δεν έχουν θέση σε σύγχρονες κοινωνίες. Οι καταναλωτές αναστατώνονται από εικόνες ζώων κλεισμένων σε κλουβιά όπου μετά βίας χωρούν.

Δύσκολα θα υποστηρίξουν οι υπεύθυνοι εστιατορίων, αλυσίδων και εταιρειών τροφίμων ότι είναι αποδεκτό και ηθικό, τα αυγά που προορίζουν για τους πελάτες τους ή τις οικογένειές τους, να προέρχονται από ζώα ακινητοποιημένα εφ’ όρου ζωής.

Πρόκειται για μία πρακτική τόσο βάναυση και απάνθρωπη, που δε σηκώνει κανένα επιχείρημα υπεράσπισης. Καμία εταιρεία δε επιθυμεί να ταυτιστεί το όνομα της με κακοποίηση ζώων.